Webbplatsen använder cookies för att hjälpa oss ge dig den absolut bästa upplevelsen när du besöker oss. Läs mer om vår cookiepolicy. Genom att godkänna detta meddelande godkänner du vår användning av dessa cookies samt att du har informerats.
Lars StrandbergSilhuett av en manSilhuett av en kvinnaSilhuett av en person

Lars Strandberg

Arbetschef, Tuve Byggservice Entreprenad
lars.strandberg@tuvebyggservice.se072-885 34 03
Johan DahlénSilhuett av en manSilhuett av en kvinnaSilhuett av en person

Johan Dahlén

Arbetschef, Tuve Byggservice
johan.dahlen@tuvebygg.se070-185 16 24

Landamäreskolan – en formstark skola i trä

I en grön dalgång i stadsdelen Biskopsgården i Göteborg ligger Landamäreskolan som Tuve Byggt för Lokalförvaltningen i Göteborg. Skolan, som rymmer 400 elever från förskoleklass till årskurs 3 i grund- och särskola, har utformats med ett starkt hållbarhetstänk. Sedd ovanifrån har skolan formen av ett S och är till 80 procent byggd i trä och andra förnyelsebara material med fasad av furu och sedumväxter på taket. Skolan har en öppen planlösning med flexibla undervisningsrum i två våningar. Här finns inga fyrkantiga rum eller korridorer. De runda formerna skapar en bra akustik och inspirerar till ett nytt sätt att lära där öppenheten synliggör eleverna och deras utveckling.

I planeringen av skolan samverkade pedagoger, beställare och arkitekter och resultatet är en lärmiljö som är en tillgång både för den pedagogiska verksamheten och förlokalsamhället.

Byggnadens höga arkitektoniska kvalitet och hållbarhet fångade juryn hos Sveriges Arkitekter som nominerade byggnaden till Sveriges bästa byggnad 2017 med orden: 

"Med utgångspunkt i devisen att alla elever är unika och har rätt att bli sedda i skolan har nya Landamäreskolan givits en särpräglad form och slingrar sig genom terrängen. Här verkar pedagogik och byggnad i samklang och utmanar traditionella skolmiljöer."

Foto: Göteborgs Stad / Åke E:son Lindman

Kontaktperson

Robert Bengtsson

Robert Bengtsson

VD och koncernchef
070-185 16 42robert.bengtsson@tuvebygg.se

Korta fakta

Storlek
5000 kvm
Byggstart
Färdigställt
2016
Region
Väst
Beställare
Lokalförvaltningen Göteborg